Aegon Copa Amsterdam

#copa14

Aegon Copa Amsterdam is een internationaal jeugdvoetbaltoernooi voor spelers onder 19 jaar. Voor veel mensen is het toernooi de wederopstanding van het roemruchte Pinkstertoernooi van Blauw Wit. Dit toernooi beleefde tientallen prachtige edities: eerst op de bijvelden van het Olympisch Stadion, later bij FC Blauw-Wit Amsterdam. In de jaren negentig kon het Pinkstertoernooi door verschillende oorzaken helaas niet langer plaatsvinden. Wat overbleef waren eindeloos veel herinneringen en schitterende anekdotes over een toernooi met wereldwijde uitstraling.

Met Aegon Copa Amsterdam hebben Sander Mallie, Arnoud Lips en Ed Kuijper een nieuw Pinkstertoernooi gerealiseerd in Amsterdam. Een nieuw toernooi, met een nieuwe opzet, maar met een rijke historie. Dankzij een ijzersterk deelnemersveld, de hoge bezoekersaantallen, de enorme toewijding van FC Blauw-Wit Amsterdam en de betrokkenheid vanuit het bedrijfsleven nestelt Copa Amsterdam, met Gestion als hoofdsponsor van 2005 tot 2013, zich direct in de top van onder 19 jeugdtoernooien wereldwijd. Na vijf prachtige jaren (2005-2009) verhuist Copa Amsterdam in 2010 van FC Blauw-Wit Amsterdam naar het Olympisch Stadion. Een mooie stap, waarmee het toernooi thuiskomt op de plek waar het ooit begon. Voor de sportmarketingbureaus SoccerID en SportsGen, de organisatoren, is de verhuizing meer nog een mogelijkheid om rond de Copa Amsterdam méér voetbalactitiveiten te organiseren.

De editie in 2011 was het grootste social-media event in het Olympisch Station ooit. Zaterdag 28 mei 2011 was de Copa Amsterdam het best bekeken Youtube-kanaal van Nederland. Op Twitter werden circa twee miljoen twitteraars bereikt. In 2012 werd dit record ruim overschreden, waarna in 2013 zelfs 16 miljoen twitteraars in aanraking kwamen met de Copa. Naast het online gedeelte is het toernooi ook binnen de lijnen innovatief. Zo was de Copa in 2013 het eerste evenement waar het unieke systeem doellijnbewaking 'GoalRef' werd gebruikt. Het GoalRef systeem werkt met een magnetische veld. Wanneer de bal de doellijn passeert met zijn gehele diameter, zendt de processor een signaal naar de horloges van de scheidsrechters. Vervolgens trilt het horloge en verschijnt er in minder dan een tiende van een seconde een bericht wat laat zien dat het een terechte goal is.

Afgelopen jaargang completeerde daarnaast team Men United het deelnemersveld. Elk voetbaltalent had de mogelijkheid zich in te schrijven om voor het team uit te komen, maar alleen de 325 spelers met de meeste stemmen werden geselecteerd voor de selectietrainingen op trainingscomplex De Toekomst. Onder leiding van hoofdcoach Ronald de Boer en zijn assistenten werden uiteindelijk de 24 grootste talenten gekozen. Zij hebben tijdens Aegon Copa Amsterdam de kans gekregen om zich in de picture te spelen.

Tot de winnaars van Aegon Copa Amsterdam behoren: Panathinaikos (2005), Cruzeiro EC (2006), AFC Ajax (2007), Cruzeiro EC (2008), AZ (2009), Chelsea FC (2010), AFC Ajax (2011), Cruzeiro EC (2012) en Ajax Cape Town (2013).

Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), Vurnon Anita (Newcastle United), Nordin Amrabat (Málaga), Gregory van der Wiel (Paris Saint Germain) en Rui Patrício (Sporting Portugal) zijn voorbeelden van talenten die na deelname aan een editie van de Copa Amsterdam de top hebben bereikt.

Ajaxcopa

Ajax, de winnaar van 2007 en 2011