Aegon Copa Amsterdam 2015

In het pinksterweekend (23 t/m 25 mei) stond het jaarlijkse Aegon Copa Amsterdam op het programma. Dit jaar was het alweer de elfde editie. Drie schitterende voetbaldagen was wat de toeschouwers kregen voorgeschoteld. De toekomstige sterren van onder andere Ajax, Anderlecht en Arsenal is wat men mocht aanschouwen en zelfs bijna aanraken.

Copa

Drie dagen lang konden de toeschouwers de talenten (van onder de 19 teams) bekijken van een ijzersterk deelnemersveld. Naast het altijd terugkerende gastteam, Ajax, deden dit jaar ook de volgende teams mee: RSC Anderlecht, Besiktas JK, Rosenborg BK, Arsenal FC, Vitesse, AS Trenčin, Club Guaraní. Deze acht talentvolle teams wisten er een waar voetbalspektakel van te maken.

De spanning was namelijk om te snijden. Op de finaledag (maandag 25 mei) moesten maarliefst vijf penaltyreeksen bepalen aan welke teams welke prijzen werden verdeeld. Alleen het gevecht om plaats vijf tussen Besiktas JK en Arsenal FC werd niet door deze loterij beslecht (1-0 voor Besiktas). Eerder had AS Trenčin, middels strafschoppen, ten faveure van Rosenborg BK de 7de plaats behaald en wonnen Ajax en Anderlecht de halve finales dankzij wederom strafschoppen tegen respectievelijk Club Guaraní en Vitesse. Dit betekende dat de laatste twee teams streden om de bronzen plak op de Copa Amsterdam. Na een open wedstrijd met vier doelpunten (2-2) was Vitesse de gelukkige in het schieten van elf meter. Dit betekende dat het Arnhemse equipe een verassende derde plaats zichzelf wist toe te eigenen.

Ajax Anderlecht

Door al deze strafschoppenreeksen was het schema iets uitgelopen waardoor het eerste fluitsignaal van de finale om 17:10 voltrok. Samen met honderden toeschouwers waaronder Edwin van der Sar, Sjaak Swart, Tscheu La Ling, Simon Tahamata, Patrick Kluivert (die tevens zijn zoon in de finale zag invallen) en nog vele anderen voetballegendes, werden we getuige van een uitermate spannende eindstrijd. Ajax had vrijwel de gehele wedstrijd het betere van het spel, maar had moeite om dit om te zetten in uitgespeelde kansen. Na een vroege, verdiende 1-0 voorsprong kreeg Ajax meteen een strafschop om de oren waar het Belgische Anderlecht de gelijkmaker uit wist te maken. Beide ploegen wisten vervolgens niet meer het net te doen bollen en zelfs de verlenging wist geen winnaar aan te wijzen. Wederom diende de strafschoppen uitkomst te bieden. Waar Ajax één penalty miste, schoot Anderlecht alles raak. De Aegon Copa Amsterdam ging dit jaar zodoende naar de Zuiderburen: Anderlecht.

Team -van -het -Toernooi -478x 276

Ondanks dit kleine verlies is de organisatie van SoccerID, in samenwerking met SportsGen, trots op de elfde editie van de Aegon Copa Amsterdam. Het pinksterweekend stond in en rondom het Olympisch Stadion weer volop in het teken van sport. Tevens heeft het publiek mogen genieten van alle aankomende voetbalsterren. Aegon Copa Amsterdam, where the future starts.

 

Kijk voor meer informatie op www.copa-amsterdam.nl